vrijdag 5 maart 2010

Open source software: een aantal mooie voorbeelden

Een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen die tot stand zijn gebracht door internet, is de opkomst van zogeheten open source software. Software die door heel veel mensen wordt ontwikkeld en (vrijwel) gratis ter beschikking wordt gesteld. Open source software is een mooi voorbeeld van de 'Google economie' zoals beschreven in het boek: 'Wat zou Google doen' van Jeff Jarvis.

Wat is open source?
Open source software is software waarvan de broncode (de programmeertaal) vrij toegankelijk is voor iedereen. Iedereen kan de broncode downloaden en bewerken. Via platforms op internet, zoals Sourceforge.net, vormen gebruikers van deze software groepen. Binnen deze groepen wordt de software continue verder ontwikkeld en wordt maximaal gebruik gemaakt van de ervaringen en programmeerinspanningen van de gebruikers.
De software wordt gratis ter beschikking gesteld aan gebruikers, soms is registratie op het platform verplicht. Doordat toch vraag is naar ondersteuning en onderhoud van de software, zijn partijen actief die servicecontracten aanbieden op de opensourcesoftware.

De voor- en nadelen
Belangrijkste voordelen van opensource is dat het heel vriendelijk is voor het budget, ontwikkeltijd van nieuwe functionaliteit erg kort. Vaak is op de platforms heel veel informatie beschikbaar, over de functionaliteit, maar ook over best practises.
Een belangrijk nadeel is dat geen garantie en ondersteuning wordt gegeven op de software. Wel wordt verschil gemaakt tussen officiƫle releases en versies waarop door ontwikkelaars verder wordt gebouwd. Daarnaast nemen de beheersmatige risico's sterk toe als zelf verder gebouwd wordt aan de software. Hiermee gaat vaak veel tijd gemoeid en de aansluiting met de ontwikkeling op het platform is bewerkelijk.

Mooi voorbeeld #1: Volledig Office-pakket

Een heel bekend voorbeeld is de compleet gratis Microsoft Office-vervanger: Open Office. Open Office is qua functionaliteit gelijkwaardig aan het Officeproduct en kan ook bestanden in dat formaat lezen en bewerken. Voor startende ondernemers met een beperkt budget absoluut een aanrader (en eigenlijk voor iedereen die zich realiseert wat Microsoft Office kost).

Mooi voorbeeld #2: Complete ERP-software

Zelfs complete ERP-pakketten zijn beschikbaar via open source. Een bekend voorbeeld hiervan is Compiere. Compiere bevat alle belangrijke modules die de klassieke concurrenten ook bieden. Daarnaast biedt Compiere ook mooie dashboardingtechniek. Compiere biedt basisfunctionaliteit gratis aan als opensource en bouwt de prijslijst op tot de complete professionaleditie voor $ 900 per gebruiker per jaar.

Mooi voorbeeld #3 en #4: Professionele websites en webshops bouwen

Ook voor het web zijn talloze voorbeelden van opensource. Voor het bouwen van websites met contentmanagementsysteem is Joomla een bekende oplossing. Op het platform is heel veel te vinden aan tools en mooie templates. Ook bestaat een Nederlandstalige versie. Voor zelfstudie zijn diverse boeken beschikbaar, starten wordt eenvoudig!

Voor het bouwen van een webshop Magento een geavanceerde oplossing. Magento wordt ook gebruikt door grote commerciƫle partijen om hun webshops te bouwen. Magento claimt op dit moment $ 25 miljard omzet te hebben gefaciliteerd. Goed te weten dat voor de Nederlandse webshops een koppeling met iDeal (betaalsysteem) en Twinfield beschikbaar is.

Aan de slag!
Voor iedereen die affiniteit heeft met IT en wat tijd zijn legio mogelijkheden! Het aardige van opensource is dat je zonder kosten kan proberen. Ontdekken, uitproberen en met 'trail and error' zelf ervaren wat de mogelijkheden zijn.
Voor organisaties of personen met minder IT-affiniteit of tijd kan het interessant zijn een partij te zoeken die genoemde software inrichten en implementeren. Een oplossing met opensource-software kan een interessant alternatief zijn voor de traditionele oplossingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten